Wat is Polio?

En het belang van een poliovaccin voor de meest kwetsbaren.


Poliomyelitis, ook wel polio of kinderverlamming genoemd, is een ernstige besmettelijke ziekte die veroorzaakt wordt door het poliovirus. Het virus verspreidt zich van persoon naar persoon, meestal door besmet water. Het tast het zenuwstelsel aan, en kan leiden tot verlammingen, en zelfs tot de dood. Van deze verlammingen heeft het slachtoffer zijn leven lang last. Er is geen medicijn tegen polio. Er is echter wel een veilig en effectief vaccin! Rotary en onze partners gebruiken dat vaccin om wereldwijd jaarlijks miljoenen kinderen in te enten. Vanaf 1988 zijn 2,5 miljard kinderen ingeënt.

In 1988 waren er wereldwijd, in meer dan 125 landen, nog altijd zo’n 350 duizend patiënten met polio. Op 13 mei 1988 startte de WHO, samen met o.a. Rotary International, een programma om polio uit te roeien. Dit was een groot succes: in 2018 werden wereldwijd nog maar 33 patiënten gerapporteerd die door het virus waren besmet. Polio is momenteel alleen nog hardnekkig aanwezig in Afghanistan en Pakistan.

Echter zolang polio in de wereld voorkomt, blijft het risico aanwezig, dat het virus ook weer in Nederland terug komt en dat niet-gevaccineerde personen worden besmet. Het is dus van groot belang dat elk kind tegen polio wordt gevaccineerd.

 • Tot polio volledig is uitgeroeid, loopt ieder kind risico.
 • Polio treft voornamelijk kinderen jonger dan 5 jaar.
 • Er is geen medicijn, maar polio is te voorkomen met een vaccin.
 • Sinds 1988 is het aantal gevallen van polio met 99.9% gedaald.
Medisch contact, oktober 2019.

Why Zero Matters

Help us make history by getting to zero (2:21)

Polio cases have been reduced by 99.9% worldwide since 1988. But continuing efforts to end the disease are critical to eradicating polio for good. We've immunized over 2.5 billion children in the world's most sophisticated global health initiative. Help us make history by getting to zero.

Polio - een gevreesde kinderziekte

In de film komen patiënten aan het woord: wat herinneren zij zich van de tijd toen zij door de ziekte getroffen werden en wat zijn de latere gevolgen. (22:42)

Polio en corona?

Vaccineren helpt!

Polio en corona zijn beide zeer besmettelijke virusziektes. Beide ziektes verlopen vaak zonder veel klachten, maar verlopen soms zeer ernstig, met blijvende levenslange schade. Het heeft tientallen jaren geduurd voor er een poliovaccin was. Om corona te stoppen zijn er binnen een jaar meerdere vaccins.

De coronapandemie kost duizenden doden en leidt tot enorme schade, zowel maatschappelijk als economisch. Daarom is er veel geld beschikbaar om het coronavaccin te maken. Vaccineren kost geld, maar niet vaccineren kost nog veel meer: denk aan ziekte, behandeling en een maatschappij in lock down (corona), denk aan blijvende invaliditeit (polio). Het voorkómen van ziekte is veel goedkoper: mensen kunnen blijven werken en zijn niet afhankelijk van hulp of verzorging. Voorkómen kan met een vaccin

We kunnen nu tegelijk met het poliovaccin ook het coronavaccin geven. We moeten elk kind tegen polio vaccineren, alleen dan kan polio uit de wereld verdwijnen. Net zo moet de hele wereld tegen corona worden gevaccineerd, alleen dan krijgen we onze vrijheid terug.

 • Beide ziektes worden veroorzaakt door een zeer besmettelijk virus.
 • Voor beide ziektes is er een vaccin. Voor corona sinds kort, voor polio al veel langer.
 • Ook de bestrijding lijkt op elkaar: hygiene, isolatie, scholen dicht, social distancing, testen.
 • Wat helpt? De hele wereld vaccineren! Ook dat geldt voor beide ziektes.
Bekijk de video's'

Fighting Against Covid-19

The polio eradication infrastructure is playing a critical role in protecting communities from COVID-19. Find out how and join us for World Polio Day on 24 October. (0:56)

Zie https://www.facebook.com/rotary/videos/965524277269022/

Waarom nu?

Polio komt nog steeds voor. Het zou ook kunnen terugkomen in Nederland

Zolang er hardnekkige haarden van polio zijn in de wereld, blijft het risico aanwezig dat het virus zich weer uitbreidt, en zelfs ook weer in Nederland terug komt en dat niet-gevaccineerde personen worden besmet. Het is dus van groot belang dat elk kind tegen polio wordt gevaccineerd. Corona heerst nu wereldwijd, met veel slachtoffers en grote maatschappelijke en economische gevolgen. Er is wereldwijd dan ook veel aandacht en veel geld voor coronabestrijding. En dat is terecht!

Echter, door de coronapandemie dreigt de aandacht voor polio te verslappen en die ziekte breidt zich daardoor weer uit! Dat is gevaarlijk: als poliohaarden groter worden, is de bestrijding daarvan veel moeilijker. Daarom vraagt Rotary niet alleen om aandacht voor corona, maar ook voor polio. Rotary helpt al sinds 1988 bij de bestrijding van polio.

 • De coronapandemie bedreigt de strijd tegen polio.
 • Uitbreiding van gebieden waar polio voorkomt is gevaarlijk, ook voor Nederland.
 • We kunnen polio uitroeien!
 • Rotary helpt daarbij.
 • Almost There. Are you with us?

NOS, november 2020: Gezondheidsorganisaties waarschuwen: vergeet andere virussen niet in pandemie

€1 = 4 vaccins

Van €1 kunnen we 4 vaccins tegen polio kopen

Voor één euro kopen we 4 poliovaccins. Wat het coronavaccin betreft: Mondjesmaat komt dat in derde wereldlanden ter beschikking. We kunnen mensen die nu de poliovaccins uitdelen alvast trainen in coronabestrijding en informeren over vaccinaties. Als het coronavaccin dan arriveert, is de bevolking tenminste al geïnformeerd en er klaar voor. Voor de beheersing van corona is het van groot belang dat het vaccin wereldwijd gegeven wordt. Of het, net als polio, helemaal de wereld uit kan, dat zal in de toekomst blijken.

Door de verdrievoudiging (1 euro wordt 3 euro) van uw gift door de Bill & Melinda Gates Foundation kunnen we ook de training van de gezondheidswerkers bekostigen. Zij geven niet alleen vaccinaties, maar checken ook de gezondheidstoestand van de kinderen, hun groei, geven voedingsadvies, letten op vitaminetekorten, en zij geven dus ook informatie over Covid! Ook de verbetering van sanitaire voorzieningen is belangrijk in de strijd tegen polio. Mede door uw gift kan polio wereldwijd worden uitgeroeid! Dat is dan pas de tweede ziekte waarbij dat lukt (Pokken is al eerder verdwenen).

 • We vragen uw bijdrage voor de bestrijding van corona én polio.
 • Uw euro wordt 3 euro.
 • Niet alleen een vaccinatie, maar meer dan dat.
 • We kunnen polio uitroeien.
 • Almost There. Are you with us?

"Mobile Mullah" Supports Polio Vaccination in Kandahar

20.025

Euro gedoneerd

80.100

Kinderen gevaccineerd

Uw donatie redt levens!

Helpt mee met de strijd tegen polio. Met iedere euro die gedoneerd wordt, kunnen 4 kinderen gevaccineerd worden.

Doneer € 2,- Doneer € 5,- Doneer € 10,- Ander bedrag

Indien ANBI-status voor u belangrijk is, doneer dan een bedrag van minimaal € 50,- of meer rechtstreeks op NL56 INGB 0000 0097 79, Stichting Rotaryfondsen Nederland.

Wilt u doneren met een vermelding van uw bedrijfslogo? Vraag naar de voorwaarden!